Startsida / Start Impregnering Ingarp Brun Trall

Ingarp Brun Trall

Ingarp brun trall är en förädling av furu från svenska skogar. Furu är virke från trädet tall. Tallen har stor betydelse för den svenska träförädlingsindustrin och därför avverkas den i stor mängd. 
Virket som kallas furu är mycket användbart och används till mycket, bland annat till inredning, möbelvirke, båtvirke samt byggnadsvirke.

Träskyddsbehandling

Träskyddsbehandling av Ingarp Brun trall utförs av oss enligt stränga krav från NTR. Träskyddsbehandlingar enligt NTR är kvalitetsövervakat av SP och innebär 20 års rötskyddsgaranti.
Medel för träskyddsbehandlingen tillverkas av Dr. Wolman GmbH / BASF-Group och heter Wolmanit®CX-8. I samband med träskyddsbehandlingen används färgämnen Wolmanit®ProColor brun för att erhålla Ingarp tralls fina teakliknande färg.
Skillnaden mellan ett pigment och ett färgämne är att pigmenten i allmänhet är olösliga i vatten och bara stannar kvar på ytan av träet. Ett färgämne, som t.ex. 
Wolmanit®ProColor brun, kan lösa i vatten. Det betyder att det inte finns några synliga partiklar kvar när det lösts upp vilket möjliggör djup inträgning och därmed hög effektivitet av träskyddsbehandlingen.

Hur länge håller färgen?

Färgens hållbarhet beror naturligtvis på hur utsatt virket är.
Testerna visar en liknande vädereffekt som för andra bruna träslag, exempelvis teak. Efter några månader ersätts den bruna färgen stegvis med en "honungsbrun" färg.
För att trallen ska behålla sin bruna färg behöver man underhålla virket med en pigmenterad olja. Om man inte underhåller virket får trallen en grånad färg.


 
Montering

Ingarp trall läggs med ett mellanrum på 1-2 mm för att lämna tillräckligt mellan-rum för virket att svälla vid högre fuktighet. Trallen skruvas fast i underkonstruktionen med trallskruv. Lämpligast är rostfri trallskruv, men även varmförzinkad trallskruv går att använda.
Underhåll

Efter en säsongs exponering är det möjligt att återställa träets färg enkelt genom att använda underhålls-produkter ur serien Wolmanit® REFRESH. Denna produkt fuktskyddar och gör träet åter brunfärgat.